Hoe zorgt u ervoor dat collaboration tools ook echt gebruikt worden in uw bedrijf?

Stijn Soens
Stijn Soens

Collaboration software bestaat al heel erg lang. Heel wat softwareontwikkelaars zijn al jaren bezig met toepassingen om medewerkers van bedrijven beter en efficiënter te laten samenwerken. Met wisselend succes.

New Way of Working

De “New Way of Working”-hype van een aantal jaren geleden ging niet alleen om het vernieuwen van het kantoor zelf, het gaf ook een fikse boost aan de verkoop van collaboration tools. Veel bedrijven zagen het immers als een ideaal moment om met een propere lei te beginnen: moderner kantoor, modernere software.

Helaas werd daarbij vaak één ding uit het oog verloren: dat het de medewerkers zelf zijn die bepalen of collaboration tools al dan niet een succes worden. Alleen het ter beschikking stellen van de technologie volstaat niet: als medewerkers niet bij het project betrokken worden geen opleiding krijgen of niet gemotiveerd worden om met de tools aan de slag te gaan, gaat het vast en zeker mis. Change management is de sleutel tot succes.

 Social Media

Het is geen toeval dat de echte doorbraak van collaboration tools er lijkt te komen dankzij het (relatief recente) succes van sociale media. Medewerkers raken daardoor meer vertrouwd met het online delen van informatie en het samenwerken via allerlei communicatie- en collaboration tools.

Door in te pikken op die kennis van sociale netwerken en een ietwat vergelijkbare ervaring aan te bieden, krijgen aanbieders van zakelijke collaboration software nu meer en meer voet aan wal bij medewerkers. De collaboration tools worden niet langer alleen geïnstalleerd, ze worden ook effectief gebruikt.

Het aanbod en de mogelijkheden blijven uiteraard erg gevarieerd en specifieke kennis van de tool blijft een plus. Weet ook voor welke tool u kiest. Gfi kan u helpen om te bepalen welke tools voor u het meest geschikt zijn, ze op de juiste manier implementeren én de mensen helpen om er mee aan de slag te gaan.

Drie redenen om aan de slag te gaan met collaboration tools