Gfi Informatique neemt deel aan de Rosetta-missie

rosettaHet was overal ter wereld voorpaginanieuws: na een reis van meer dan tien jaar door de ruimte aan boord van de Europese sonde Rosetta is de kleine robot Philae voor het eerst in de geschiedenis van de mens op een komeet geland. En hier is wellicht een primeur: onze collega’s van Gfi Informatique hebben hun steentje bijgedragen tot dit ongelofelijke wetenschappelijke avontuur.

De teams van Gfi Informatique waren er al vanaf het prille begin bij. In samenwerking met de ingenieurs van het Franse ruimteagentschap CNES hebben ze een sleutelrol gespeeld in de ontwikkeling van het ‘mission control centre’ van de komeetlander Philae.

Philae landde op 12 november op de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko na drie maanden het oppervlak ervan te hebben bestudeerd en in kaart gebracht. Tijdens die verkenningsmissie werden ook de landingsplaats en het afdalingstraject bepaald. Philae, die onder meer is uitgerust met een panoramische camera en twee instrumenten voor analyses van stalen, zal ter plaatse een volledige analyse uitvoeren van de komeet. De ultieme doelstelling: een beter inzicht krijgen in de vroege evolutie van het zonnestelsel door primitieve objecten te onderzoeken die sindsdien maar weinig veranderingen hebben ondergaan.

Gfi Informatique heeft het ‘mission control centre’ van Philae ontwikkeld, ook wel bekend als SONC (Science Operations and Navigation Centre). Hier worden de gegevens verwerkt die de sonde en de meetinstrumenten doorsturen. Zo kan men ze aan wetenschappers bezorgen (in labs in Frankrijk en elders), die ze op hun beurt verder analyseren.

“Onze teams nemen al sinds 2001 deel aan het Rosetta-project, in nauwe samenwerking met de ingenieurs van het Franse ruimteagentschap CNES. Omdat het om zo’n langdurig project gaat, moeten we extra aandacht besteden aan de technische vaardigheden en de expertise van de Gfi-teams en ze erg nauwgezet beheren”, aldus Daniel Guyonnet, Regionaal Directeur Regio Zuidoost bij Gfi Informatique.

Klik hier voor meer uitleg (in het Frans) over de rol van Gfi Informatique in dit project.

BI-oplossing helpt Polygone onderbouwde zakelijke beslissingen nemen
Gfi helpt Man Truck & Bus met mailmigratie